Alles dat je moet weten voordat je een auto huurt in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is wat ons betreft de ultieme self drive-bestemming. De wegen zijn van goede kwaliteit, de bewegwijzering is in orde, de brandstof is voordelig en er is onderweg zó veel te zien, dat een auto alle vrijheid geeft om bij iedere plek te stoppen die jouw interesse heeft. In het verkeer gaan dingen echter nét even anders dan in Nederland en dan bedoelen we niet alleen dat je op de linker weghelft rijdt. Mocht je nog twijfelen of je tijdens je reis zelf zou willen rijden, dan hopen wij je letterlijk op weg te kunnen helpen.

Boek jouw huurauto met de ‘veilig op reis’-garantie

A short introduction to the workshop instructors and why their background should inspire potential student’s confidence.

Auto huren via internet

Wanneer je een pakketreis boekt, is de huurauto doorgaans inbegrepen. Als je zelf je reis hebt samengesteld en geboekt, zul je de huurauto zelf boeken. Bij vrijwel alle lokale autoverhuurmaatschappijen kun je vanuit Nederland via het internet een auto reserveren. Nadat je een uurtje langs de verschillende aanbieders hebt gescrold, duizelt het je waarschijnlijk van de kleine lettertjes en verschillen in verzekerings- en boekingsvoorwaarden. Controleer allereerst of er een eigen risico van toepassing is en of eventuele schade aan ruiten, de bodem, het dak en de banden wordt gedekt. Daarnaast is het van belang of de auto een ongelimiteerd aantal kilometers heeft, anders kun je eventueel aan het einde van je reis nog moeten bijbetalen voor extra gereden kilometers. Wij hebben al jarenlang goede ervaringen met Sunny Cars, waar je een auto huurt tegen all-in prijzen. Je weet dus vooraf precies waar je aan toe bent, zonder vervelende verrassingen ter plaatse.

Auto ophalen of afleveren?

Wij raden het af om na zonsondergang met je huurauto de weg op te gaan, zéker op de dag van aankomst. Mocht je ‘s avonds vanuit Nederland arriveren in Zuid-Afrika, boek dan of voor vertrek een transfer naar je eerste hotel of boek een hotel óp de luchthaven. Dan kun je na een goede nachtrust uitgeslapen de huurauto ophalen of tegen vergoeding laten afleveren.

Aanvullende kosten ter plaatse

Bij het maken van een reservering kunnen verschillende aanvullende producten worden gereserveerd, denk aan een internetdongel, navigatiesysteem of kinderstoeltje. Deze kosten worden vaak ter plaatse in rekening gebracht. Dat geldt ook voor kosten voor eventuele one way fees (wanneer je de auto ophaalt in Johannesburg en inlevert in bijvoorbeeld Kaapstad) en cross border fees (wanneer je ook buurland Swaziland bezoekt). De kosten verschillen per aanbieder en deze kun je opvragen bij het maken van de reservering.

GPS-navigatiesysteem

Veel autoverhuurders bieden de mogelijkheid om een GPS-navigatiesysteem te reserveren bij het huren van de auto. Dit kost vaak enkele euro’s per dag en bij een langere reis kost dit vaak bijna € 100; zonde van het geld als je het ons vraagt! Installeer de Google Maps applicatie op je smartphone of tablet, voer je bestemming in en scroll naar de knop ‘downloaden’. Daarmee download je de kaart op je telefoon, zodat je in Zuid-Afrika je dure Nederlandse internetverbinding kunt uitzetten, maar alsnog gebruik kunt maken van de routebegeleiding via Google Maps. Handig, toch?

Benodigdheden

Bij het huren van een auto is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht, deze wordt bij het ophalen gebruikt voor het reserveren van een borgbedrag. Na het inleveren van de huurauto worden eventuele tolgelden, boetes of brandstof (als je de auto niet afgetankt inlevert) verrekend met de borg. De voorwaarden verschillen per verhuurder, maar gemiddeld dien je minimaal een jaar je rijbewijs te hebben. Bestuurders jonger dan 23 jaar betalen een aanvullende verzekeringstoeslag en het bedrag hiervoor verschilt per aanbieder. Vraag dit na bij het maken van een reservering. Een internationaal rijbewijs (een internationale vertaling van het Nederlandse rijbewijs) is volgens de Zuid-Afrikaanse wetgeving niet nodig, omdat op het Nederlandse rijbewijs al in het Engels ‘driving license’ staat vermeld.

Links rijden

Nadat Zuid-Afrika ruim honderd jaar een Britse kolonie is geweest, wordt anno 2022 nog steeds links gereden. In het begin zul je regelmatig de ruitenwissers piepend over de droge voorruit horen vegen wanneer je eigenlijk richting wilt aangeven bij het afslaan – ja ook dát zit andersom – maar het links rijden went verrassend snel. Het stuur zit rechts, waardoor je met je linkerhand schakelt, indien je kiest voor een handgeschakelde auto. De volgorde van versnellingen en de locatie van de koppeling, de rem en het gaspedaal zijn wel gelijk aan de auto die je thuis rijdt. Het oprijden van een rotonde is vaak de eerste uitdaging. De verkeersregels zijn net als thuis, maar bij het oprijden van de rotonde sla je linksaf en komt het overige verkeer van rechts aanrijden. Merk je dat je in oude gewoontes vervalt en op de verkeerde weghelft rijdt? Plak dan een papiertje op het stuur met ‘LINKS’ erop geschreven.

Algemene regels

Veiligheidsgordels zijn verplicht voor alle inzittenden. Het is verboden om te rijden onder invloed van drugs en het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 promille. Het is niet toegestaan om je mobiele telefoon in je hand te hebben tijdens het rijden.

Maximum snelheid

Doorgaans is de maximum snelheid 60 km/u binnen de bebouwde kom, 100 km/u op provinciale wegen buiten de bebouwde kom en 120 km/u op de snelweg. Let echter goed op de borden, afhankelijk van lokale omstandigheden kan dit afwijken.

Politie

De politie let scherp op snelheidsovertredingen en middels snelheidscontroles en trajectcontroles wordt veel gecontroleerd. Als je staande wordt gehouden, ontvang je een boete die je op het politiebureau kunt betalen. Als je wordt geflitst, geeft de autoverhuurder jouw contactgegevens door aan de Zuid-Afrikaanse overheid. Hiervoor betaal je verwerkingskosten aan de autoverhuurder, bovenop de boete. Ervaring leert wel dat de daadwerkelijke boete zelden op je postadres arriveert. Betaal een boete dus nooit contant langs de weg.

Tanken

Vrijwel alle huurauto’s in Zuid-Afrika rijden op benzine, maar wanneer je het klepje van de benzinetank opent, zit daar doorgaans een sticker geplakt die dit zou moeten bevestigen. Je hoeft in Zuid-Afrika niet zelf te tanken, dit wordt voor je gedaan door de pompbediende die tijdens het tanken ook vaak je ramen wast en je banden weer spanning brengt. Je kunt de brandstof contant, per pin of per creditcard betalen aan de pompbediende, welke tevens een kleine fooi verwacht. Denk daarbij aan ZAR 5 tot 10, afhankelijk van je tevredenheid.

Gelijkwaardige kruising

In dorpen en kleine steden kun je gelijkwaardige kruisingen tegenkomen, welke ‘four-way stop streets’ worden genoemd. Verkeer uit vier richtingen moet hier te allen tijde stoppen en wie het eerst arriveert, heeft bij het wegrijden voorrang op al het kruisende verkeer.

Kwaliteit van de wegen

Hoewel de kwaliteit van de wegen over het algemeen goed is, zul je buiten de snelwegen regelmatig gewaarschuwd worden voor ‘potholes’. Als je deze waarschuwing ziet, verlaag dan je snelheid en rijd voorzichting om deze gaten in het wegdek heen. Je komt dit met name tegen op de wegen in het binnenland van de Oost-Kaap, KwaZoeloe-Natal en Mpumalanga.

Inhalen op de snelweg

Op een tweerichtingsweg wordt de brede vluchtstrook vaak gebruikt als extra rijbaan. Langzaamrijdend verkeer wijkt uit naar de vluchtstrook, zodat het overige verkeer kan inhalen. Een bedankje geef je door kort met je knipperlichten te knipperen. Vaak bedankt de chauffeur jou dan weer door kort met zijn grote licht te seinen. Op een tweebaansweg is de rechterbaan gereserveerd voor inhalen en nadat je hebt ingehaald, moet je terug naar de linkerbaan. In een straat met tweerichtingsverkeer is het verboden om aan de rechterkant van de weg, tegen het verkeer in, te parkeren. 

Tolwegen

Zuid-Afrika heeft enkele tolwegen, zoals de N1 van Kaapstad naar Johannesburg en de N2 van Kaapstad naar Port Elizabeth. Op verschillende tolwegen kun je inmiddels per creditcard of e-toll betalen. Bij dat laatste wordt op een kastje in je huurauto geregistreerd welk toltraject je hebt gereden en vervolgens wordt de tol door de autoverhuurder bij jou in rekening gebracht. Het is overigens niet overal mogelijk om per creditcard of e-toll te betalen, zorg dat je dus altijd wat contant geld op zak hebt.

Bedelaars en verkopers

In steden en dorpen zullen bedelaars en straatverkopers op allerlei manieren proberen om je aandacht te trekken bij stoplichten. Hoezeer we iedereen ook zouden willen helpen, ons advies is om ramen en deuren gesloten te houden.

Dieren op de weg

Buiten de bebouwde kom is het heel normaal om mensen op en langs de weg te zien lopen. Soms zie je een halve schoolklas keurig gekleed in uniformpjes de vaak lange weg naar school te voet afleggen. In landelijke gebieden is het ook gebruikelijk om vee en wildlife de weg te zien oversteken. Wees hierop bedacht en pas je snelheid aan. 

Parkeren

Over het algemeen is parkeren in Zuid-Afrika – buiten de van slagboom voorziene parkeergarages – gratis, tenzij anders wordt aangegeven. Bij het parkeren kun je worden geassisteerd door officieel uitziende parkeerwachters, gehuld in gele hesjes. Hij of zij helpt bij het vinden van een plekje, assisteert bij het inparkeren en past op je auto terwijl jij weg bent. Dit zijn vaak daklozen die op deze manier wat proberen te verdienen. Je kunt hen naar tevredenheid belonen met een bedrag van 5 á 10 rand. Een uitzondering zijn de officiële parkeerwachters in de binnenstad van Kaapstad, daar dien je daadwerkelijk per uur te betalen voor je parkeerplek.

Pech onderweg

Mocht je onderweg pech hebben, bel dan de autoverhuurder. Het telefoonnummer staat op de sleutelhanger die aan je autosleutel hangt. Als je betrokken bent bij een ongeval dien je tevens de politie (+27 10111) of brandweer (+27 10177) te bellen.

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel het rijden door Zuid-Afrika over het algemeen relatief veilig is, kan het als buitenlandse reiziger lastig zijn om veiligheidsrisico’s in te schatten. Dit gezegd hebbende, zouden wij je adviseren om het volgende in acht te nemen tijdens je self drive-vakantie.

  1. Zorg dat je voor zonsondergang arriveert op je volgende bestemming.
  2. Houd de deuren tijdens het rijden gesloten, zéker wanneer je stilstaat voor een stoplicht.
  3. Neem geen lifters mee, ongeacht hoe onschuldig of hulpbehoevend zij er uitzien. Als je je zorgen maakt over iemand langs de weg, kun je in het volgende dorp stoppen bij een politiebureau en hulp vragen.
  4. Laat geen waardevolle bezittingen in het zicht liggen en doe altijd je auto op slot als je weggaat, ook al is dit slechts een paar minuten.
  5. Parkeer je auto op een drukke, goed verlichte locatie. 
  6. Volg advies op van locals, zoals je reisorganisatie of medewerkers van het hotel waar je verblijft en vraag hen of er locaties zijn die je als buitenlandse reizigers beter kunt mijden.
  7. Verlaat je auto niet als je onder verdachte omstandigheden wordt aangereden, maar rijd, indien mogelijk, naar het dichtstbijzijnde politiebureau.

Boek jouw huurauto met de ‘veilig op reis’-garantie

A short introduction to the workshop instructors and why their background should inspire potential student’s confidence.

Delen:

Meer zoals dit:

Download de Checklist