Een safari in het Krugerpark staat garant voor indrukwekkende ontmoetingen met wilde dieren. De term Big Five is alom bekend – hiermee worden de olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn bedoeld. Maar Kruger herbergt véél meer dan alleen deze beroemde vijf. Van giraffen die boven de boomtoppen uitsteken tot speelse nijlpaarden in de rivier en kleurrijke vogels die over de savanne scheren. In dit artikel nemen we je mee langs de dieren die je kunt tegenkomen en geven we tips om je kansen te vergroten om ze daadwerkelijk te zien.
Big Five Krugerpark: olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn
De gehele Big Five komt voor in het Krugerpark. Toch is de ene soort makkelijker te vinden dan de andere.
- Olifant: Deze reuzen zijn bijna niet te missen. Vooral in het olifant-rijkere noorden van Kruger zie je vaak kuddes die de weg oversteken of bij waterplaatsen drinken. In het zuiden kom je ze echter ook dagelijks tegen – soms zelfs té dichtbij als een nieuwsgierige olifant jouw auto van dichtbij komt inspecteren!
- Buffel: Buffels grazen meestal in grote kuddes in de grasvlaktes of bij rivieren. In de drogere wintermaanden zie je ze vaak rondom permanente waterbronnen. Een indrukwekkend gezicht, zo’n groep van honderden zwartgekleurde runderen met kromme hoorns.
- Leeuw: De koning van de savanne laat zich geregeld zien in Kruger, zeker in het zuidelijke deel waar veel prooidieren leven. Leeuwen zijn echter echte luiaards overdag; vaak vind je ze slapend onder een boom of in het hoge gras. Let op waar andere auto’s staan of waar gieren cirkelen in de lucht – dat kan wijzen op een verse kill met leeuwen in de buurt.
- Luipaard: Van de Big Five is de luipaard wellicht het moeilijkst te spotten. Deze solitaire katten verbergen zich graag in dichte bosjes of rusten overdag hoog in een boomtak. Onze beste luipaard-ontmoetingen in Kruger waren vaak vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd, wanneer het rustiger is op de wegen. Speur boomtakken langs rivieroevers af, en wie weet zie je zo’n gevlekte vacht tussen het gebladerte. (Tip: in sommige privéreservaten zoals Sabi Sand is de luipaardendichtheid hoger, maar ook in Kruger zelf heb je geduld nodig en een beetje geluk.)
- Neushoorn: Zowel de witte als de zwarte neushoorn komen in Kruger voor, al zijn ze door stroperij helaas zeldzamer geworden. Witte neushoorns grazen vaak in open vlaktes, zeker in het centrale en zuidelijke deel van het park. Zwarte neushoorns daarentegen houden van dichte struiken en zijn nog moeilijker te vinden. Als je er een ziet, beschouw jezelf als bevoorrecht en geniet in stilte van dit prehistorisch aandoende dier.

Je ziet meer dan de Big Five in het Krugerpark
Naast de Big Five is er een schat aan ander wild te zien:
- Giraffen en zebra’s: Deze twee kom je zeer frequent tegen, vooral in de savanne-achtige gedeelten. Giraffen zie je al van verre door hun lange nekken – vaak staan ze rustig blaadjes te eten van een acacia. Zebra’s grazen in groepen en worden geregeld vergezeld door wildebeesten (gnu’s); samen vormen ze een mooi plaatje op de open vlaktes.
- Nijlpaarden en krokodillen: Bij vrijwel iedere rivier of waterpoel kun je het luidruchtige gelach van nijlpaarden horen. Overdag liggen ze meestal lui in het water, maar kijk goed: soms steekt er een paar ogen en oren boven het wateroppervlak uit. Op de oevers zie je vaak krokodillen zonnen – stil en roerloos als boomstammen, totdat er een prooi in de buurt komt.
- Luipaard, cheeta en wilde hond: We hebben de luipaard al genoemd bij de Big Five, maar ook andere roofdieren zijn de moeite waard. Cheeta’s (jachtluipaarden) zijn specialisten van de open vlaktes in het oosten van het park, al blijven ze zeldzaam. Wilde honden (of Afrikaanse wilde honden) zijn een van de meest bedreigde roofdieren; als je de mazzel hebt ze tegen te komen (vaak in de ochtend wanneer ze jagen), zul je versteld staan van hun samenwerking en snelheid.
- Hyena’s en andere carnivoren: Spotted hyena’s struinen vaak rond in de vroege ochtend of avondschemering. Je herkent ze aan hun lach-achtige geluiden en schichtige manier van bewegen. Hoewel minder iconisch, zijn ook jakhalzen, mangoesten en servals aanwezig – veelal zie je die per toeval wanneer je eigenlijk op iets groters let.
- Vogels en kleinere dieren: Kruger is een paradijs voor vogelliefhebbers. Van majestueuze roofvogels als de martial eagle tot felgekleurde bijeneters en rollers – met meer dan 500 vogelsoorten raak je niet uitgekeken. Ook bijzondere kleinere dieren verdienen aandacht: denk aan kameleons op de weg na een regenbui, schildpadden die langzaam het asfalt oversteken, of bavianen en vervetapen die in familiegroepen langs de weg zitten.
Tips om meer wildlife te zien
- Ga vroeg en laat op pad: De uren vlak na zonsopkomst en voor zonsondergang zijn het actiefst voor dieren. Het is koel en veel dieren gaan dan eten of drinken. Plan je game drives dus bij voorkeur rond deze tijden. Een bonus is de prachtige gouden gloed van de ochtend- en avondzon voor foto’s!
- Rijd langzaam en scan voortdurend: Het klinkt logisch, maar toch zien we regelmatig auto’s hard voorbij rijden terwijl er mogelijk net een luipaard verscholen ligt. Wij houden meestal een snelheid van rond de 25-30 km/u aan, zodat we de omgeving goed kunnen afspeuren. Stop ook eens bij open plekken en kijk met een verrekijker rond. Soms zie je in de verte een kudde olifanten aankomen die je met het blote oog niet had opgemerkt.
- Ken de waterplekken en routes: In het droge seizoen zijn permanente waterplaatsen hotspots voor wild. Kaartjes van het park (verkrijgbaar bij de gate of winkels) geven vaak aan waar waterholes en picknickplekken zijn. Rij daar zeker langs en blijf een tijdje staan. Geduld loont – misschien komt die neushoorn net tevoorschijn uit de bush om te drinken. (Zie ook beste reistijd Krugerpark voor meer over invloed van seizoen op wildzichtbaarheid).
- Let op signalen van andere dieren: Apen die alarmkreten slaken of impala’s die stilstaan en strak in één richting kijken, verraden vaak dat er een roofdier in de buurt is. Ook gieren in de lucht kunnen aangeven dat er een karkas (en dus mogelijk leeuwen of hyena’s) in de buurt is. Gebruik al je zintuigen: soms hoor je het geknor van een hippo of het gebrul van een leeuw voordat je hem ziet.
- Wees respectvol en rustig: Hoe graag je ook die dieren wilt zien, respecteer de natuur. Blijf op afstand en rijd een sighting niet klem met teveel voertuigen. Zet je motor af als je stilstaat bij dieren – zo stoor je ze minder en heb je kans dat ze hun natuurlijke gedrag blijven vertonen. Geduld en respect worden vaak beloond met unieke waarnemingen.

Of je nu voor de eerste keer op safari gaat of al vaker in Afrika bent geweest, het blijft een magisch moment om oog in oog te staan met wilde dieren. Het Krugerpark biedt die kansen in overvloed. Iedere rit is anders: de ene dag zie je misschien een troep leeuwen langs de weg, de volgende dag moet je wat harder zoeken en geniet je juist van de stilte en het landschap. Ons advies: sta open voor alles wat op je pad komt, groot én klein. Dan wordt elke ontmoeting bijzonder, en ligt de focus niet alleen op die Big Five afvinken, maar op het waarderen van al het moois in de bush.
Kun je niet wachten om zelf op zoek te gaan naar de Big Five? Boek je verblijf in Kruger via onze links en ontvang gratis onze Safarigids vol extra spot-tips, zodat je goed voorbereid op pad gaat in het wild!
Veelgestelde vragen over dieren spotten in Kruger
Welke dieren vallen onder de “Big Five” van Kruger?
De Big Five zijn: olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Deze term komt uit de oud safari-jacht en duidt de vijf meest uitdagende dieren aan om te voet te bejagen. Tegenwoordig is het vooral een lijstje waar veel safari reizigers een vinkje achter willen zetten, en Kruger is een van de weinige parken waar ze allemaal leven.
Hoe groot is de kans dat ik alle Big Five zie tijdens mijn bezoek?
Best groot als je meerdere dagen gaat, maar niet 100% gegarandeerd. Olifanten en buffels zie je vrijwel zeker (vooral in het zuiden volop). Leeuwen spotten veel bezoekers ook binnen een paar dagen. Luipaarden en neushoorns zijn het lastigst: luipaarden omdat ze schuw zijn, neushoorns omdat hun aantal door stroperij is afgenomen en ze vaak in dicht struikgewas blijven. Met geduld en een beetje geluk kun je ze wel tegenkomen.
Welke dieren zie je sowieso in het Krugerpark?
Je zult zeker heel veel impala’s zien – die worden ook wel “McDonald’s van de bush” genoemd, zoveel zijn het er. Ook zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, nijlpaarden (bij rivieren) en verschillende antilopesoorten (koedoes, bushbuck) zijn heel gangbaar. Olifanten ook; Kruger heeft een enorme olifantenpopulatie. Grote kans dat je ook bavianen, vervet aapjes en allerlei kleurrijke vogels spot.
Kan ik ’s nachts dieren kijken in Kruger?
Je mag na zonsondergang niet zelf rondrijden, maar je kunt wel een georganiseerde nachtsafari boeken vanuit de restcamps. Dan ga je met een ranger en spotlichten op pad. ’s Nachts heb je kans op andere dieren dan overdag: denk aan hyena’s op zoek naar voedsel, nachtactieve civetkatten, uilen, stekelvarkens en soms zelfs een leeuw die op jacht gaat. Het is een unieke ervaring omdat de bush ’s nachts totaal anders aanvoelt.
Mag ik uit de auto stappen om dieren beter te fotograferen?
Nee, behalve op de expliciet aangegeven plekken (picknickplaatsen, viewpoints met omheining, etc.). Het is verboden en levensgevaarlijk om zomaar uit te stappen. Roofdieren kunnen zich verschuilen in het gras zonder dat je het ziet. Blijf altijd in of direct naast je auto op toegestane plekken. Voor foto’s kun je het beste je raam openen of bij een veilige stopplaats uitstappen waar anderen dat ook doen (bijvoorbeeld een brug of uitkijkpunt dat is toegestaan)