Veiligheid en malaria in Krugerpark tijdens een safari is voor veel reizigers een belangrijke zorg. Je begeeft je immers tussen wilde dieren in een uitgestrekt park in Afrika – dat voelt anders dan een doorsnee vakantie. Daarnaast hoor je wellicht verhalen over malaria en vraag je je af of Kruger een risicogebied is. Geen paniek: met de juiste voorzorgsmaatregelen is een bezoek aan Krugerpark veilig én onvergetelijk. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten rond gezondheid en veiligheid: van malaria-preventie tot do’s & don’ts bij wildlifesightings, en meer.
Malaria en muggen: bescherming is key
Het Krugerpark ligt in een malariagebied. Dat betekent dat er (vooral in de warmere, natte maanden) malariamuggen kunnen voorkomen. Echter, laat dit je niet afschrikken – miljoenen mensen bezoeken jaarlijks Kruger zonder problemen, zolang je maar voorzorgsmaatregelen treft:
- Overweeg malariaprofylaxe: Veel reizigers kiezen ervoor om malariatabletten te slikken tijdens hun bezoek aan Kruger, zeker als ze in de zomer (ongeveer oktober t/m maart) gaan. Overleg met een arts of GGD voor het beste advies op maat. Bekende profylaxe zijn Malarone of Lariam; elk met eigen voor- en nadelen.
- Anti-muggen maatregelen: Ongeacht of je pillen slikt, is het verstandig om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Draag ’s avonds en ’s ochtends vroeg lange mouwen en lange broeken (liefst licht van kleur, want dat trekt minder muggen). Smeer onbedekte huid in met een goede DEET-houdende insectenspray. In veel restcamps vind je op de kamers ook een klamboe of muggenwerend middel voor het slapen. Wij nemen altijd een kleine fles DEET en een plug-in muggenspray mee in de koffer.
- Droog seizoen is minder risico: In de wintermaanden (mei t/m september) is het aantal muggen drastisch lager door de droogte en koude nachten. Veel reizigers, zeker met kinderen, plannen hun Krugertrip dan ook in deze periode. Maar onthoud: nul risico bestaat nooit, dus blijf alert op muggenbeten ook in deze maanden, zij het in mindere mate.

Kortom, malaria kun je serieus nemen zonder paranoia. Bereid je goed voor, dan is de kans klein dat het je reis beïnvloedt. (Lees ook onze blog over malariavrije safari’s, daar geven we extra tips om kinderen te beschermen tegen muggen.)
Wildlife regels: zo blijf je veilig tussen de dieren
De gouden regel in alle wildparken: respecteer de dieren en houd je aan de parkregels. In Kruger zijn die regels duidelijk en bedoeld om zowel jou als de dieren te beschermen:
- Blijf in je voertuig, behalve op aangewezen plekken (zoals picknickplaatsen, viewpoints en campings). Het is verleidelijk om voor die ene perfecte foto uit te stappen, maar onthoud dat roofdieren en andere gevaarlijke dieren zich soms dichterbij bevinden dan je denkt. Zelfs een olifant of buffel kan onvoorspelbaar reageren als je ineens als mens opduikt.
- Hou afstand: Rij niet tot vlak op dieren in, ook al lijken ze rustig. Als algemene richtlijn kun je minstens 20-30 meter afstand houden, meer bij grotere of nerveuze dieren. Komt een olifant op je aflopen, rij dan kalm achteruit en geef hem de ruimte. Voel je je niet prettig bij een situatie (bijv. een kudde olifanten rondom de weg), wacht dan rustig af of kies om te keren als dat kan.
- Voer of lok geen dieren: Het lijkt misschien grappig om een aap een banaan toe te werpen, maar dit soort gedrag kan dieren agressief maken en is ten strengste verboden. In camps zie je regelmatig waarschuwingen om geen voedsel onbeheerd achter te laten vanwege brutale baboons – neem die serieus, want een chimpansee-sterke baviaan die je auto inspringt op zoek naar eten wil je niet meemaken!
- Volg aanwijzingen van rangers op: Als je een georganiseerde drive doet of bij een sighting bent waar een ranger aanwezig is (soms posten rangers zich bij bijv. een slapende leeuw nabij de weg om verkeer te regelen), luister dan naar hun instructies. Zij weten het beste hoe te handelen.
Door je rustig en respectvol te gedragen, zul je merken dat dieren je meestal gewoon negeren of hun ding doen. En geloof ons: vanuit je auto een leeuw op 10 meter afstand observeren is al spannend genoeg – daar hoef je echt niet dichterbij voor.
Veilig rijden in het park
Autorijden in Kruger is over het algemeen ontspannen, maar kent wel een paar aandachtspunten:
- Snelheidslimiet: Maximaal 50 km/u op geasfalteerde wegen en 40 km/u op zandwegen. Dit is niet alleen om wild te kunnen spotten, maar ook om ongelukken met overstekende dieren te voorkomen. Bijvoorbeeld een impala kan ineens de weg op schieten. Houd je dus aan die limieten; je bent op safari, niet op de snelweg.
- Wegcondities: De hoofdwegen (geasfalteerd) zijn in goede staat. Veel zijwegen zijn gravel of zand, maar doorgaans goed begaanbaar met een gewone auto. Na zware regen kunnen er kuilen of modder ontstaan – pas je rijstijl aan en ga geen diepe plassen in als je niet zeker weet hoe diep ze zijn. In het droge seizoen heb je weer te maken met veel stof; houd voldoende afstand van voorgangers zodat je zicht niet belemmerd wordt.
- Let op medeweggebruikers: Bij bijzondere sightings kunnen er meerdere auto’s stilstaan of geparkeerd zijn. Rijd langzaam als je een “traffic jam” ziet – waarschijnlijk is er iets te zien, en je wilt niet onbedoeld het moment verstoren of iemand raken die nét het raampje uit leunt voor een foto. Gebruik je richtingaanwijzers of handgebaren als je iemand wilt laten passeren of zelf wilt passeren bij een kijkfile.
- Nacht en schemer: Officieel mag je niet zelf in het donker rijden (het park sluit bij zonsondergang), tenzij je deelneemt aan een nachtrit met gids. Mocht je toch onverhoopt nog op de weg zijn als het schemert (wat eigenlijk niet zou moeten, plan dit dus goed), wees dan extra voorzichtig. Dieren zijn moeilijk te zien en het is stil op de weg – je wilt geen botsing met een kudu of, erger, een olifant.

Persoonlijke eigendommen en overige veiligheid
- Diefstal/ criminaliteit: Binnen Kruger zelf is criminaliteit zeldzaam. De grootste ‘dieven’ zijn dieren (apen die eten stelen). Uiteraard geldt overal: laat geen waardevolle spullen zichtbaar in je auto liggen als je parkeert bij een viewpoint of camp. Buiten het park, in steden of dorpen, gelden normale voorzorgsmaatregelen zoals deuren op slot en niet ‘s nachts rondzwerven in onbekende buurten. Maar de Krugerregio is over het algemeen veilig voor toeristen.
- Gezondheid en noodgevallen: Naast malaria zijn er weinig specifieke gezondheidsrisico’s. Zorg dat je basisreisvaccinaties op orde zijn (DTP, Hepatitis A vaak aangeraden voor Zuid-Afrika in het algemeen). Neem een EHBO-setje mee voor kleine wondjes of insectenbeten. In Kruger zijn medische posten beperkt; bij ernstige gevallen word je doorgaans naar een kliniek buiten het park vervoerd (bijv. in Nelspruit is een goed ziekenhuis). Noteer het alarmnummer van het park (meestal aangegeven bij de ingang en in de map die je krijgt) voor noodgevallen zoals autopech of als je hulp nodig hebt.
- Hitte en uitdroging: Zeker in de zomer kan het erg warm worden (boven 35°C). Blijf gehydrateerd – neem altijd genoeg water mee in de auto. Draag een hoed of pet en zonnebrandcrème als je buiten de auto komt op toegestane plekken. In de winter kan het ’s nachts flink afkoelen, dus laagjes kleding werken het best.
- Respect voor natuur en cultuur: Ten slotte, veiligheid is ook verbonden met respect. Respecteer de natuur (laat geen afval slingeren, dit kan dieren aantrekken of verstikken) en respecteer eventuele culturele sites of regels (sommige delen van Kruger hebben historische of culturele betekenis, volg instructies als die er zijn).
Met gezond verstand kom je een heel eind. Het Krugerpark is een goed georganiseerd park waar dagelijks duizenden mensen veilig doorheen rijden. Wij hebben ons er nooit onveilig gevoeld, zolang we maar opletten en de voorschriften naleven. Laat angst dus niet overheersen; met deze tips op zak ben je klaar voor een onbezorgde tijd in de bush.
Zorgeloos op safari? Boek je reis naar Kruger via onze vertrouwde partners en ontvang gratis onze Safarigids. Daarin vind je nog meer praktische weetjes en kunnen wij je met een gerust hart op pad sturen!
Veelgestelde vragen over veiligheid in Kruger
Heb ik echt malariapillen nodig voor een bezoek aan Kruger?
In de zomer/herfst (ongeveer oktober t/m april) wordt het wel sterk aangeraden om malaria-profylaxe te gebruiken, zeker als je langer blijft. In de winter (mei – sept) zijn er bijna geen muggen, sommige reizigers kiezen dan om geen pillen te slikken. Wij raden aan om dit met je huisarts of een reizigersarts te bespreken. Los daarvan: altijd insmeren tegen muggen als extra bescherming.
Mag ik ergens uit de auto stappen in Kruger voor bijvoorbeeld een foto of een plaspauze?
Alleen op de officiële plekken. Er zijn picknickplaatsen en sommige uitkijkpunten met sanitaire voorzieningen waar je uit de auto mag. Buiten die plekken moet je in de auto blijven – zelfs voor een snelle plas aan de kant van de weg uitstappen is gevaarlijk en beboetbaar. Plan dus je stops bij de daarvoor bestemde locaties.
Zullen wilde dieren mijn auto aanvallen of benaderen?
In de regel zien dieren auto’s als ongevaarlijk zolang je rustig blijft. Het is heel zeldzaam dat een dier een auto aanvalt. Wel kunnen olifanten of buffels soms dichterbij komen uit nieuwsgierigheid – blijf dan kalm en geef ze ruimte. Voorkom bedreigende situaties door voldoende afstand te houden. Voer nooit dieren vanuit de auto, dat kan agressie uitlokken (vooral baboons kunnen brutaal worden als ze eten ruiken).
Is er veel criminaliteit rondom het Krugerpark?
Het Krugerpark zelf is zeer veilig qua criminaliteit. In de camps zal je nauwelijks diefstal of iets dergelijks meemaken (wel opletten voor diefstal door apen!). Buiten het park gelden normale voorzorgsmaatregelen zoals elders in Zuid-Afrika: laat geen spullen zichtbaar in je auto, en houd deuren op slot als je rijdt in stedelijke gebieden. Toeristische dorpjes bij Kruger leven van het toerisme en zijn over het algemeen veilig en gastvrij.
Wat moet ik doen bij een noodgeval of als ik de sluitingstijd mis?
In elk restcamp en op je permit staan noodnummers van het parkmanagement. Bel bij autopech of een medisch noodgeval dat nummer – er zijn rangers en hulpdiensten beschikbaar. Als je onverhoopt de sluitingstijd van een gate of camp mist (probeer dit te voorkomen!), rijd dan naar de dichtstbijzijnde gate en meld je bij de staff; je kunt een boete krijgen, maar ze laten je niet in de wilde natuur overnachten. Probeer echter altijd tijdig terug te zijn, dat is wel zo veilig voor iedereen.